Крачка след крачка … Рошко стъпва на краката си

От няколко дни Рошко се престрашава да прави самичка крачки. Все още се придвижва с нас като подвижен хватателен лост, но започна да се държи за мебели, врати и дори за стените. Обича да ходи, че дори и да тича по коридора, преди месец хваната с двете си ръце, а сега само с една.

Миналата седмица започна с несъзнателните малки крачки, като първо бяха 2-3, след това 3-4.

Пак преди около десетина дни започна и да се изправя самостоятелно. Кляка, взема играчката която и трябва и се изправя, след което дава ръка.

Прощъпулник

Рошко ходи
Рошко ходи

В неделя се реши и че ще се прави прощъпулник, обичай който се нарича различно в различните места на страната, аз поне го чух и като проходилка, проходилник и още няколко. Прави се когато детето започне да прави самостоятелно първите си крачки. Приема се, че това са и първите стъпки в живота, за това се събират близки, прави се питка, която се търкулва по земята, където са наредени различни предмети.

Вярва се, че първия предмет който си хареса детето ще е свързан с бъдещия му път.

Някога аз съм преминал безразличен към всички предмети и съм хванал оставена в края книга. Писането и четенето са част от живота ми, така че явно има нещо в този обичай.

Първите крачки, голяма радост и за нас

И за нас е голяма радост, че Рошко прави вече самостоятелни крачки, но мисля че е по-голяма радост за нея самата.

Поощряваме я. Например клякам до нея на мек килим, отдалечавам се и я приканвам да дойде. Тя вече се изправя и самичка тръгва, голям смях пада и от двама ни, а  аз броя крачките и я хваля, гушкам и вдигам високо след всяка серия.

Преди три дни бяха четири, преди два шест крачки, а снощи направи цели десет.

Толкова е щастлива, че може да ходи самостоятелно, цялата сияе и сякаш лампите когато е нощ светят по-силно от смеха и, а цветовете стават по-ярки.

Истина ви казвам …

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 11 = 13