Малко са ни думите за любов

Преподавателя по старогръцки в университета ни бе казал, че в гръцкия език има двадесет и седем думи за любов. Ние си имаме любов и обич, както и производните им, а това е малко. Малко е, защото с една и съща дума казваме че обичаме ябълки и обичаме Бог.

Аз пък си мисля, че съм влюбен в дъщеря си. Да обаче тъй като са ни малко думите с този израз обикновено изразяваме онази плътската, сексуалната любов между мъжете и жените и не е прието да е за онази любов, която наричаме на Платон.

Гърците си имат дума за любов като плътските удоволствия – ерос, както и за онази любов към божеството – агапи. Сигурно имат и дума за любовта между родител и детето му. А нашето момиченце е като слънчице, когато се усмихва в стаята става по-светло и по-топло и живота изпълнен със смисъл и оптимизъм.

Сега тя е в онзи сладък период, в който опознава света, наблюдава, радва се, слуша … и раздава стотици усмивки, често с весели звуци на бебешки смях. Как да не си влюбен?

***

Тази сутрин я взех с мен в другата стая, за да дам на майка и час-два, за да поспи. Докато бе с мен в хола ни и пусках музика, освен другите игри, разговорите и наблюдаването на света. Ето и днешния музикален подбор:

1. Либертанго в изпълнение на московския градски симфоничен оркестър

2. Най-добрата реклама на банка, която съм виждал – флашмоб с музиката, която е и химн на Европейския съюз. А банката е близо до Барселона – разбират ги тези работи каталунците.

3. Канон от Йоан Пахелбел в едно много приятно изпълнение

4. Аве Мария на Шуберт

5. Любимото ми изпълнение на Ян Гарбарек

6. И това което я приспа – Пари на Пинк Флойд – забавно, а?

Ех, тази моя дъщеря …

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

77 − 70 =