А пък наЩе …

За някои хора (предимно жени, няма какво да се лъжем) разговорите за децата са като състезание по надхвалване – от онези, които се организират на пейките в парка (пред блока, на спирката, в службата). А се е казало нещо за някое дете, а се започва надцакването с „а пък наще“.

Рошко

Рошко си се развива добре за възрастта си. Още не е направила и две годинки, но комай всички зъбки са излезли, има музикален слух и обича да си пее, сравнително висока е, обича да се катери, опитва се доста успешно да се облича и съблича, говори …

В последния месец ме изненада няколко пъти с много дълги и сложни – за нейната възраст – изречения с по шест и седем думи. Например в петък през миналата седмица ми каза: тате носи, защото на улицата има коли, а вчера каза нещо друго, което не запомних. След това започва да си бърбори нещо на бебешки и явно така си е редно, да има единични залпове, на които да се радваш.

И тъй, вчера бяхме на гости, някой отбеляза че е съставила дълго и сложно изречение, а една близка жена се засегна сякаш (от какво ли) и започна да хвали племенничките си – а пък наЩе това, а пък наЩе онова. Тя Дамяна иска (и с упорство успява) сама да се обува, ама пък наЩе на нейната възраст …, Дамяна харесала някаква гозба, ама тя явно е всеядна, пък наЩе са капризни.

А е показала (изненадващо предвид родители си) математически способности, същата кака вероятно ще се изрепчи: а пък наЩе още от 4 годишни смятат уравнения с плаваща запетая на ум. Пък!

И не – не сме от тях Как` Сийке, с майката на Рошко се радваме на деца, които са по-развити в уменията си, знанията си, че са и хубави. Когато видим нещо добро го оценяваме и мислим дали ще е добро за нашето момиченце и ние да направим нещо подобно, за да и помогнем да се развива. Градивната конкуренция, а не „а наЩе пък“ е това, което е полезно за децата, ама какво да се прави – човещинка.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 4 =