Почивка във Вършец или на планина с малко дете

Най- накрая на мечтаната почивка. Избрахме гр. Вършец, заради чистия въздух, минералните води и достъпността на зелените площи за пешеходци като нас. Оказа се идеалната почивка за семейство с дете.

Транспортът до там– директния превоз София- Вършец се извършва само от един автобусен превозвач- „Монтана АД“, с остаряли автобуси, лош път-след гр. Костинброд следват само завои, наляво и надясно един след друг / т. е проходът Петрохан/, и трае около 2, 30ч. За това е най- добре с автомобил, по маршрут през Враца, с бавно каране, заради множеството дупки по пътя.

Хотелът- Отседнахме в спа х. „Sunny garden“. Въпреки трите му звезди, вероятно заради менюто на ресторанта, хотелът отговаря на пет звезден. За посетителите са осигурени безплатно: триколка за дете, паяк, детска стая с играчки, които децата разнасят из хотела и ресторанта, докато родителите хапват, чадъри, инвалидна количка дори, чехли, халати и кърпи за ползване, шапки за къпане. Осигуряват се и колелета под наем. Чистота бе безупречна- стаята се чистеше всеки ден, смяна на хавлии и халати. На приземния етаж на хотела са: детската стая, вътрешния басейн / Няма отделен детски басейн, но ние къпахме детето в този- температура на водата 38 градуса. Разбира се детето трябва да стои не повече от 10- 15 мин. заради парата/, джакузи, парна баня, сауна, фитнес- всичко това отворено за ползване и влизащо в цената на нощувката, с изключение на спа процедурите, които се заплащат допълнително и са на нормални цени. В стаята: сешоар, ТВ, барче, климатик, free Wi-Fi. Навън- открит басейн с минерална вода и маси към  ресторанта. На всеки етаж имаше дъска за гладене с ютия. Персоналът- усмихнат и дружелюбен. Закуската в ресторанта- блок маса с еднообразна храна по време на целия ни престой. Менюто- ограничено, но на обяд имаше обедно меню с готвено. Цените в ресторанта, такива, каквито и в заведенията на центъра на града.

Места за обикаляне: Самият хотел се намира в центъра на града, а входът му е разположен срещу вторият по големина парк в България след „Борисовата градина“. Вдясно от него е Алеята с чинарите, по която се стига и до водопад, недалече от града. В култивираната част от парка, намираща се точно пред хотела има алеи и три детски площадки за различни възрасти деца. Пред хотела, на около 30м. има пълноводна река, която се пресича с две мостчета, водещи до големият парк. В парка има различни забележителности: амфитеатър, няколко поляни с имена и беседки, хижи. Ние посетихме Иванчова поляна, която представлява поляна с няколко беседки за игра, идеална за пикник.  Видяхме „Римските стълби“. В парка има уникални дървета, пълно е с птички, катерички и други дребни животинки. Идеален е за фотосесия. До повечето места има асфалтирани алеи и за това са подходящи за разходка с деца и детска количка или триколка.  Недалеч от града е Клисурския манастир и дотам се стига с автомобил или автобус. До табелата за гр. Вършец има конна база, до която може да се стигне и пеш. Та, детето успя да види: лястовички, коне, овце, катерички, най- различни птички и пеперудки, петел, кокошки, кози, летящи щъркели и други. Не ни стигна времето да посетим много други местности, но ги оставихме за следващия път.

Хранене на детето по време на почивката- особено трудно. За съжаление сме свикнали нашето лъвче да се храни с филмче и в ресторанта и беше особено скучно и се бунтуваше, че и разваляме положението, при което е свикнала да се храни. Първоначално прояви любопитство към детските столчета за хранене, като се покатери на няколко от тях, но след това отказа категорично да стои „затворена“ и нищо и никой не можеше да я накара да стои на едно място. Ако я пуснех от стола, започваше да тича с викове в ресторанта и се насочваше към вратите за двора или фоайето. На втората вечер я залъгахме да стои до нас, като и позволихме да си вземе по избор играчки от детския кът и да ги донесе в ресторанта, но това бе за малко. Общо взето се хранехме на смени: единият от нас хапва, а другият е с детето в детската стая или във фоайето и след това се сменяхме. Дамяна изкара основно на каша и АМ. След първият ден установихме, че няма смисъл да слизаме за обяд в ресторанта и просто си взимахме някои неща за хапване от блок масата на закуска и ги хапвахме в движение навън, за да можем да се разхождаме.

Сън– след многото впечатления от разходки сред природата, площадки, басейн и т н. детето заспиваше без проблеми на обяд и вечер, като си проспа и половината от пътя на отиване и връщане, въпреки голямото друсане в автобуса.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 53 = 57