Вече сме в 18- ти месец

Хранене- нашето лъвче вече се качва само на стола, взима си каквото и хареса от масата, както и сама се обслужва с лъжицата и вилицата. Все още обича да пресипва храна от нейната купичка в моята чиния или да прелива вода от нейната чаша в моята или да си пъхне внезапно лъжицата в моята чаша. На повечето неща дори не успявам да реагирам, карам и се, но я оставям по малко да експериментира. Сама пие от чаша и шишето с биберон, но понякога разлива вода по себе си. Набляга на течната храна, като определено предпочита супите. Вече „прави чай“ наужким и дава на куклите и на нас- родителите. 18- ти месец или 1, 6г.

Игри- Заведох я за първи път на театър за бебета, постановката „Усмихни се“ и установих, че много и хареса. Ходихме и на „Музика с бебета“, но на Дамяна и стана скучно още на втората песничка и стана да се разхожда из клуба. Любима и е гоненицата из стаите с тати. Също разходките навън. Вече строи кула от 7- 8 на брой кубчета или от конструктура. Обожава да и казват „Браво“ 18- ти месец или 1, 6г.на нещо, което е направила. По метода на Монтесори пробвах игра с пясък, пресипване на боб и други материали и успях да и задържа кратковременно вниманието. Рисуваме с пастели / не бе много удачно, защото и харесаха на вкус /, моливи / изпочупи им върховете от натискане/, фулмастери, тебешири, бои за пръсти. Забавно беше само с последните. Дамяна рисува черти с голям устрем, размах и силно натискане. Вече имам нейни произведения на изкуството по стените в хола, коридора, гардероба и върху мушамата на масата за хранене. Все по- често играем с пластелин, но играта се състои в това да се раздробява на дребни части и да се пресипва от един съд в друг. Скача върху леглото и върху топката за йога. Тича. Прекрасно имитира смехът на „Маша“ и всеки един звук, който и „подам“. За първи път я видях  да прибира играчките си в една кутия за обувки. Отваря безпроблемно вратите, натискайки дръжката на бравата. Сама си пуска филмчето на компютъра.

Говор- нови думички: млеко, искам, кола, вода, беби / бебе/, десет, няма, да, каша, Маши. Познава звуците, които издават 18- ти месец или 1, 6мес.
повечето домашни животни и може да ги посочи. Още бърка  магарето с жирафа откъм звук. Иначе повтаря смело и доколкото може всяка една дума, която я помоля да каже или която и е направила впечатление. Любима песен: рефренът от „Маша и мечока“, както и „У дома часовник трака“, като може да си поклаща главичката като часовника на ляво и дясно и да припява „тик- так“. Раздава целувки на всички и казва и маха за „чао“ на познати и непознати. Говори по бебешки с роднините по телефон.

Ясла-Една седмица ходи, другата е у дома. Вече два пъти се разболява, а в яслата за два месеца вече втори път обявяват карантина заради скарлатина. Все още хленчи, когато я оставяме, но когато види другите деца влиза смело вътре. Един ден ни я върнаха със страхотна прическа. След яслата обикновено е много жадна / явно не им дават достатъчно вода/ или гладна / когато не и е харесала храната там/. Оттам е научила „патешка походка“ и понякога ми я показва в къщи. Стресът и е голям, защото винаги си гушка любима играчка и не дава никой да и вземе биберона на прибиране към къщи. В яслата и дават биберон само, когато спи.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

72 − = 63