Къпането на бебето

Къпането на бебето приблизително по едно и също време вечер го успокоява, отпуска и подготвя за сън. Добре е това да става 30 мин. преди хранене. Разбира се, това не означава, че не може да го къпете по друго време през деня. Бебетата с по- чувствителна или по- суха кожа не е необходимо да се къпят ежедневно, заради изсушаващия ефект на измивните средства. Препоръчва се първите бани на новороденото да са само с напоена във вода гъба или под течаща вода на мивката, без използване на козметика. Бебето не се къпе, ако е неразположено, с висока температура или след имунизация.

                                             I. ПОДГОТОВКА ЗА КЪПАНЕТО НА БЕБЕТО

 1. Температурата в стаята, в която ще се прави тоалета му, през първият месец да е 22- 24С, а след това-18- 20С. През лятото не трябва да работи климатик в същата стая. Температурата в банята трябва да е около 26 С;
 2. Вана със стойка, долно отичане и подложка, ако ваната не е анатомична. Ваната е добре да се дезинфекцира предварително, два- три пъти в месеца,  чрез разтварянето на две- три зрънца калиев перманганат във водата;

  Къпането на бебето
  Вана със стойка               „Bertoni- Lorelli“
 3. Кофичка за вода за изплакване+канче- също се дезинфекцират по описания по- горе начин;
 4. Хавлия, пелена- през зимата същите могат да се затоплят предварително с ютия;
 5. Памперс;
 6. Чисти дрехи или нощница за спане. Много удобни са целите гащеризони, защото кръстчето на бебето е винаги закрито. Полезни са и спалните чувалчета / летни или зимни/. След баня обличах гащеризона и хоп в чувалчето, а после хранене и блажен сън;

  Къпането на бебето
         Гащеризони
 7. Памук, памучни тампончета, тампончета за грим или стерилна марля;
 8. Етилов спирт за пъпчето / преди да е паднало- 95%- в разтвор, а след това 70%- в разтвор/. Някои педиатри препоръчват други процентови разтвори на спирта;
 9. Антибиотична пудра- само, ако пъпчето е възпалено и то след предписание от педиатъра, тъй като вдишването и от бебето може да доведе до аспираторни проблеми;
 10. Клечки за уши с и без ограничител;
 11. Физиологичен разтвор;
 12. Шампоан или пяна за вана или душ- гел за коса и тяло за баня, бебешки. Улеснение е, ако са в шишенце с диспенсър. За деца под 3г. възраст не е препоръчително да се използват балсами и маски;
 13. Четка за коса;
 14. Крем за памперс зоната против подсичане;
 15. Мокри кърпички- използват се за почистване на памперс зоната по време на ежедневната смяна на памперса. Могат да послужат само, ако бебето не е подсечено и при намокрен памперс. Не трябва да се ползват преди да е изтекъл 1 мес. от раждането на бебето, тъй като алкохолът, който съдържат дехидратира бебешката кожа.

                                            II. ПРОТИЧАНЕ НА КЪПАНЕТО НА БЕБЕТО

Ваната се пълни с 4- 5 см. вода с температура до 36- 37С / нормалната телесна температура/, като първо се налива студената, а след това- топлата вода. Приготвя се и отделна кофичка с вода за изпроливане, с малко по- висока температура, тъй като ще изстине, докато потрябва. Температурата се проверява на сгъвката на лакътя или с термометър за вода.

Къпането на бебето
Термометър за вода

Преди къпането на бебето, родителят измива ръцете си с топла вода на чешмата, за да ги затопли. Добре е детето да присъства в банята и да наблюдава приготовленията за къпане, за да свиква с мисълта и да се избегне първоначалния стрес. Бебето се потапя във водата постепенно, за да привикне: първо- крачетата, дупе, след това се облива цялото тяло, без главата и лицето. Поставя се на подложката във ваничката.

Къпането на бебето
Дунапренена  подложка за                 къпане

На гърдите му се слага тънка пелена, която се поливаме от време- на време с топла вода, за да му държи топло. Допълнителното поливане с топла вода става с канче, като водната струя трябва да попада първо върху ръката на къпещия, а не директно върху бебето. Детето се насапунисва, като особено внимание се обръща на кожните гънки на врата, зад ушите, подмишниците и в интимната зона. Главата на бебето се мие последна, като шампоан се използва само два пъти в седмицата, а през другото време- само с вода. Бебето се изплаква с чиста вода в посока от главата към краката. В първите няколко месеца къпането на бебето не трябва да продължава повече от 10 мин., тъй като водата бързо изстива.

         III. ТОАЛЕТ СЛЕД КЪПАНЕТО НА БЕБЕТО

 1. Бебето се завива в хавлия, върху която може да се постави тензухена пелена, която попива по- добре водата. Подсушава се с попиване,  чрез леки потупващи движения, като бебешката кожа не трябва да се търка. Внимателно се подсушават кожните гънки по тялото и главата.
 2. Косата се разресва с бебешка четка, която стимулира кръвообращението на главата. На новороденото бебе, през първият месец може да се слага тънка памучна шапчица. Ако бебето има крусти, те се мажат преди банята със стерилизирано олио или зехтин или специален крем против крусти, с цел да се размекнат. В банята коричките падат сами или се премахват с леки въртеливи движения с ръка.
 3. Лицето на бебето се почиства с памучен тампон, натопен в преварена вода или отвара от лайка, която действа антисептично. Не се мие или третира с козметика.
 4. Всяко от очите се измива с отделен памучен тампон, напоен само в преварена вода, в посока от външния ъгъл / откъм ушите/- към вътрешния ъгъл / към носа/ на окото, за да може в случай на някакъв болестен симптом, той да не се разнесе по цялото око.
 5. Уши- на всяко къпане ушните миди се почистват от попадналата в тях вода, от външната им страна с отделна клечка за уши с ограничител за всяко ухо, а веднъж седмично- и ушния канал, но съвсем в края му.
 6. Нос- почиства се с клечка за уши, потопена във физиологичен разтвор или изотоничен разтвор на морска вода. За отпушване на носа се използва обикновен физиологичен разтвор. Шишето се пробива в кухата му част със стерилна игла и при стискане изтича слаба струя вода, която се събира в чашка или друг малък съд. Капкомерът се потапя в разтвора и чрез стискането му се изтегля течността. Бебето се слага в легнало положение и се капва по малко разтвор в двете му ноздри. След около минута, се изправя и обикновено изкихва насъбралите се секрети. В случай, че това не стане, процедурата се повтаря, докато секретите се размекнат и с дишането на бебето сами излязат навън.
 7. Нокти- обикновено се режат веднъж седмично със специална нокторезачка или ножичка със затъпени краища. Тези на ръцете се изрязват дъговидно, а тези на краката- в права линия. Бебетата се раждат с нокти и често се драскат сами още в родилния дом. Няма никаква пречка ноктите да се отрежат още след първата баня на бебето.
 8. Пъпния остатък и пъпа- почиства се при всяка смяна на памперса и след къпане. Пъпния остатък пада между 5- 10 дни след раждането. През това време той е захванат с щипка още в родилния дом. Почиства се с клечка за уши без ограничител, натопена в 95 %- в разтвор на етилов спирт, чрез кръгово движение около щипката, за да се обере засъхналата кръв, след което се капват една- две капки в основата на пъпа. Така, дори и да е бил намокрен по време на къпането, което е почти неизбежно, спиртът предотвратява евентуално възпаление. В случай, че пъпчето секретира или се възпали се нанася и антибиотична пудра, а върху нея се поставя марля, която да предпазва пъпа от памперса. При слагането на памперса той се подвива в горната му част, за да не опира в пъпния остатък. След падането на пъпния остатък, пъпа се почиства с клечка за уши, натопена в 70 %- в спиртен разтвор в посока отвътре- навън.
 9. Тъй като бебето е отпуснато, моментът е идеален за масаж с бебешко олио. Имайте в предвид, обаче, че през лятото бебешкото олио запушва порите на кожата и тя не може да „диша“, за това не прекалявайте с количествата. Тогава е най- добре кожата да се хидратира с бебешко тоалетно мляко, което, обаче, не става за масаж, тъй като бързо попива.
 10. Памперс зоната-при момиченцата се почиства с памук, напоен с преварена вода в посока отпред- назад, заради риска от вагинални инфекции. При момченцата посоката за почистване е отзад- напред. Нанася се крем против подсичане / ако бебето е подсечено се използва друг вид крем, който е по- силен/. При слагането на новият памперс, се оставят около два пръста разстояние между него и корема на бебето, картинката трябва да е отпред, а ресничките при крачолите- извадени навън. Мъжеството на момчетата се насочва надолу.
 11. Ако бебето е подсечено-случва се, когато е стояло дълго време с мокра пелена, тъй като влагата по кожата я прави податлива на възпаления. Тогава се появява зачервяване по кожата  в памперс зоната или малки пъпчици. Ако по възпалената кожа има мехурчета, следователно се касае за бактериална инфекция, а ако по нея има червени точки, значи е гъбична инфекция. Лекува се със специален крем срещу подсичане, върху който се нанася вазелин, за да „запечата“ крема и той да не остане върху памперса, както и да се предотврати задържането на влага. Подсичането отминава за периода от 3- 5 дни. Важно е памперсът да се сменя веднага след събуждане от сън, след изхождане и след къпането на бебето. При новородените това се налага често, докато по- големите бебета сами дават индикации кога да им се смени памперса. Добре е, в случай, че в стаята е нормална температурата за бебе, както и лятото, след смяна на памперса, бебето да се оставя голо в памперс зоната, за да „подиша“ кожата, както и да се нарита на воля :))
 12. Обличане на бебето

Списък с покупки за банята на бебето

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

86 − 77 =