Кърменето не е по- лесно от даването на АМ

Кърменето не е по- лесно от даването на АМ
              Те, двамата

 

Преди да родя навсякъде четях и ме убеждаваха, че: кърменето е естествен процес; колко е полезно за здравето на бебето и майката; в сравнение с даването на добавка от адаптирано мляко / АМ/ е много по- лесно и бързо: не се купуват и стерилизират шишета, не се затопля млякото, не е нужна кой знае каква подготовка. Да, да…ама не. В моята кратка практика се оказа, че кърменето не е по- лесно от даването на АМ. Ето защо смятам така:

 I. ЧЕСТО СРЕЩАНИ ПРОБЛЕМИ И ЗАЩО КЪРМЕНЕТО НЕ Е ПО- ЛЕСНО ОТ ДАВАНЕТО НА АМ

Кърменето не е по- лесно от даването на АМ
                   Ние, двете

Борих се да кърмя шест месеца. Решението да спра дойде трудно, но съвсем естествено. За това време се научих да не вярвам безусловно на книги, педиатри и роднини. Реших, че да съм спокойна и щастлива майка е много по- полезно за бебето ми, отколкото да съм недоспала, изнервена, вечно на диета, с препълнени болезнени гърди, губеща по няколко часа в денонощието за изцеждане, притеснение да не привлека внимание, когато кърмя навън и куп други наглед дребни нещица, които, обаче, могат да доведат до депресивни състояния. За съжаление, за тях никой не ме подготви. В книгите, на които се осланях: „Азбука на кърменето“ от Грю Нюландер и „Ръковоство за недоспали родители“ на Трейси Хог и Мелинда Блау подробно разглеждат кърменето като процес, връзка с детето, защото този процес е двупосочен и зависи и от двете страни, ползи за здравето, но не споменават за многобройните проблеми, с които се сблъскват кърмещите жени и кърмените бебета. Могат да се появят най- различни проблеми, от рода на: запушени каналчета, болезнени и препълнени гърди, свръхлактация или намалена лактация, постоянно стимулиране на лактацията с чайове, здравословна и силна храна / предполагаща ограничаване на любими храни като: цитруси, кафе, чай, шоколад/, масажи, спокойна атмосфера, кърмачески стачки, недоспиване, граничещо с пълно изтощение, кърмене на публични места, неправилно засукване, ограничаване на социалния живот и много други. Кърменето съвсем не е по- лесно от даването на АМ, защото представлява сложен процес, за който трябва освен теоретична подготовка и практика, както и пълна отдаденост на малкото човече.

                             II. ЛИПСА  НА ПОДКРЕПА ЗА КЪРМЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ

За съжаление в България почти напълно липсва подкрепа за кърменето и много от моите познати се отказаха още първите месеци. Не поради липса на желание, а на адекватна информация и помощ. В България въпросът с кърменето се е превърнал в проблем, за който нехаят както педиатрите, така и персоналът в родилните домове, за задълбочаването на който допринасят и роднини със съвети отпреди 30 години, тип „бабини деветини“. В родилния дом никой не намери за нужно да ми обясни как да поставя бебето на гърда, в правилна поза за засукване, как да нагласям устичката и т.н. Когато казах на персонала, че имам проблем, просто ме записаха за даване на АМ. Моя приятелка, която живее в Швеция ми разказа, че когато се е сблъскала с първия си проблем с кърменето още в болницата, грижещата се за нея мед. сестра и е показвала правилното засукване с бебето, били са и хормон за по- бързото потичане на кърмата, установили са и са премахнали късата юздичка на бебето, давали са и съвети и са я насърчавали да кърми изключително. И тя се справя- вече година и половина. В България всичко е наопаки. Тук педиатрите съветват: кърмене на режим през 3 часа, предлагане на вода и чайчета, ограничаване на кърменето до 15 мин. на всяка гърда, без кърмене през нощта, за да „почива стомахчето“. И всичко това с разрез с препоръките на СЗО / Световната здравна организация/, която изрично призовава към изключително кърмене / без даване на каквито и да е добавки от АМ, вода, чайчета или сокчета, а само на кърма/до 6- я месец; на поискване / когато бебето или майката пожелаят/; без времево ограничение, а по желание на детето.

                          III. СТРУКТУРИРАН РЕЖИМ ИЛИ „НА ПОИСКВАНЕ“

След изписването ни с бебето от родилния дом, както и след изчитането на де що има писания по темата, дълго се лутах между кърменето на поискване и кърменето на режим. Започвах ту едното, ту другото.  Везните наклониха към „водене по бебето“ и кърменето на поискване. Защо?:

  1. При кърменето важи принципът „колкото по- често кърмене, толкова повече мляко“. При режима, ние се опитваме да кажем на гърдите си да произвеждат мляко на 3 часа, което е пълна безмислица. Има моменти, когато лактацията намалява: при стрес, недоспиване, недохранване и тогава в определения час може да няма достатъчно кърма. А всичко е толкова просто: ако искаме да увеличим лактацията просто даваме на детето да суче по- често , ако искаме да я намалим- обратното.
  2. При режима на поискване се кърми и през нощта, защото стомахчето на малкото бебе не може да издържа паузата от 6 часа глад, като освен това и тогава хормонът, отговарящ за засилване на лактацията е най- активен. При кърменето под час, ако бебето се буди или е неспокойно през нощта му се дава само вода, но не и кърма. Това в превод за мен означава да си държа детето гладно, защото на мен ми е изгодно да спя добре тези 6 часа. Така със сигурност ме очаква  и силен рев на изнервено, гладно и недоспало бебе, които реших, че мога да си спестя.
  3. Бебето знае най- добре кога е гладно и то не гледа стрелките на часовника. Ако малката не е гладна няма сила в света, която да я накара да отвори устичка, за да се храни. Същото важи и за момента, в който вече се е заситила. Тогава тя просто извърта главичката си, стиска устни и показва ясно, че не иска повече да се храни. За мен е безумие малкото бебе да плаче неистово от глад, а аз да отмервам времето и да чакам да стане точно еди колко си часа, за да я нахраня. Като се замисля, ние възрастните също не се храним по едно и също време, защо тогава да определям такъв режим на дъщеря си?!

Така, че бъдещи майки, искам да Ви кажа, че кърменето не е по- лесно от даването на АМ, а напротив, изисква много любов, пълна всеотдайност, готовност да се следват желанията на бебето навсякъде, включително на публични места и по всяко време, включително и през нощта. Ползите и за двете страни са изключителни. И да, създава се специална връзка с бебето, само Ваша си. Да си го гушкате, милвате и целувате са най- хубавите моменти на майчинството. Но не забравяйте, че кърменето не трябва да е на всяка цена. Та, нали го правим за бебето. А за да е щастливо детето, трябва да са щастливи и родителите му.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

54 − = 47